Строежът на небостъргача Златен век в столичния квартал Лозенец ще продължи. Това

...
Строежът на небостъргача Златен век в столичния квартал Лозенец ще продължи. Това
Коментари Харесай

Продължава строежът на Златен век. Артекс - спирането ни струваше 1,8 млн. лв.

Строежът на небостъргача Златен век в столичния квартал " Лозенец "  ще продължи. Това оповестиха в писмо до медиите от компанията " Артекс ". Те показват, че заради прекъсването на работата по постройката са претърпели загуби за 1,8 милиона лева. Според компанията с решението си съдът е удостоверил, че разрешителното на постройката е годно. 

" Със свое решение 30 юли 2019 Софийският административен съд удостовери валидността на Разрешението за градеж на многофункционалната постройка Златен век и анулира заповедта на ДНСК за прекъсването на градежа. От причините на съда излиза наяве, че ДНСК не е имала правно съображение за прекъсването на градежа и строителството може да продължи. Съдът се произнесе откакто " Артекс "  обжалва заповедта на ДНСК, защото в нея се съдържат основни нарушавания на процесуалните правила, несъгласие с материално правните правила и противоречие с задачата на закона ", се споделя в известието на компанията.

" Освен това, съдът смята, че съгласно практиката на Върховен административен съд, десетгодишното позволение за градеж на постройката ще изтече през 2028 година ", не престават от " Артекс " и правят изказване: " Липсата на бистрота и правната неустановеност, основани от дейностите на институциите преди този момент решение на САС, доведоха до загуби за " Артекс "  в размер на 1 800 000 лева от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до през днешния ден. В последна сметка с това си решение Съдът удостовери, че Разрешението за градеж на Златен век е годно – нещо, в което ние от " Артекс "  винаги сме били сигурни ".

" Решението на съда идва и като удостоверение на голям брой публични правни мнения на видни правни експерти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов. Така, както е посочено и в Решениетo, съгласно визираната процедура на Върховният административен съд, десетгодишният период по отношение на издаденото Разрешение за градеж ще изтече през 2028 година В една правова страна Законът следва да се извършва от всички нейни субекти, т.е. чакаме и разчитаме, че институциите и жителите ще се съобразят с решението на съда. Бихме желали да уверим всички наши сегашни и бъдещи клиенти, че „ Артекс “ продължава построяването на постройка Златен век! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще осъществим всички договорни отговорности към клиентите си ", показват още от " Артекс ".

Очаква се позиция и на Министерство на районното развиване и ДНСК.

От Инициативния комитет " Лозенец ", който е против построяването на небостъргача, обявиха, че ще продължат с митингите, съобщи Нова телевизия.

" За страдание знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК има своите пороци. Затова сигнализирахме незабавно след нейното издаване. Това, което не чакахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха несъответстващо по отбраната на личната си заповед. Едно нещо е ясно и съдът споделя, че корекция " Артекс "  има. Без законовото изменение от 2017 година е невероятно да се пояснява разрешението за градеж. От друга страна е ясно, че ДНСК не са защитавали по никакъв метод тезата, че разрешението за градеж е изтекло ", сподели Войслав Тодоров от Инициативния комитет " Лозенец ".

" Очакваме Столична община да излезе със становище относно това дело. Искаме да разберем и реакцията на господин Борисов, който ни стисна ръката и сподели, че корекция „ Артекс ” няма. Сега съдът умишлено или не осребрява „ Апартаментгейт ”. Ние сме обнадеждени, че това е единствено на първа инстанция ”, разяснява пред Нова телевизия Никола Вапцаров от Инициативния комитет " Лозенец ".

Решението на съда може да бъде атакувано от Върховния административен съд.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР